مقام های آمریکا از اینکه هزاران سند نظامی محرمانه مربوط به جنگ افغانستان در اختیار رسانه های بین المللی قرار داده شده، شدیدا انتقاد کرده و ضمن "غیرمسئولانه" خواندن این اقدام، آن را خطری برای امنیت ملی این کشور توصیف کرده اند. دولت پاکستان هم اسناد منتشر شده درباره حمایت سازمان اطلاعات این کشور از طالبان را به شدت تکذیب کرده است. دفتر ریاست جمهوری پاکستان اسناد درز شده را بی اساس توصیف کرده است و سخنگوی رئیس جمهوری پاکستان هم گفته است که ممکن است هدف از دادن این اسناد سری به رسانه ها، تضعیف روند جدید گفتگو های استراتژیک بین آمریکا و پاکستان بوده باشد.
سایت ویکی لیکس، یک سازمان غیردولتی، نود هزار سند نظامی سری را به روزنامه های نیویورک تایمز آمریکا، گاردین بریتانیا و مجله اشپیگل آلمان داده است. این اسناد، جزئیاتی از عملیات پنهانی جنگ در افغانستان را افشا می کند.
اسناد یاد شده از ژانویه ۲۰۰۴ تا دسامبر ۲۰۰۹ را در بر می گیرد و شامل گزارش های منتشر نشده از تعداد کشته شدن غیرنظامیان و همینطور عملیات پنهان "بگیر یا بکش" کماندوهای آمریکایی علیه رهبران طالبان است.
جولیان اسانج، بنیانگذار سایت ویکی لیکس، گفته است که ظاهرا این اسناد نشاندهنده ارتکاب جرائم جنگی است اما دادگاه باید در این مورد تصمیم بگیرد.
اتهامات مربوط به ایران
این اسناد همچنین نگرانی های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را از کمک های ایران به طالبان افغانستان نشان می دهد. در این اسناد ادعا شده که ایران پول و تسلیحات در اختیار طالبان افغانستان می گذارد.
روزنامه گاردین، چاپ لندن، در مقاله ای منحصرا به اسنادی می پردازد که مربوط به نقش ایران در افغانستان می شود.
سایمون تیزدال، نویسنده مقاله گاردین می گوید در اسناد فاش شده مربوط به ایران ادعا شده که ایران مخفیانه شورشیان طالبان، فرماندهان محلی طالبان وابسته به شبکه القاعده و همینطور بمبگذاران انتحاری را از نظر مالی و تسلیحاتی تامین می کند و آنها را تعلیم می دهد تا نیروهای بریتانیا و سایر نیروهای غربی ر ا از خاک افغانستان بیرون کنند.
به نوشته این مقاله یکی از این اسناد، مربوط به گزارشی است که توسط آیساف (نیروهای بین المللی کمک به حفظ امنیت) در افغانستان تهیه شده است. به نقل از این روزنامه رهبران فعلی و مقامات پیشین دولت طالبان در حال حاضر در ایران به سر می برند و سرگرم برنامه ریزی برای حمله به ولایات هلمند و ارزگان هستند.
سایمون تیزدال در ادامه مقاله می نویسد که در این گزارش ادعا شده که دولت ایران به اعضا این گروه گفته است که در قبال کشتن یک سرباز افغان، ۱۷۴۰ دلار و در ازای کشتن یکی از مقامات دولتی افغانستان، ۳۴۸۱ دلار به هر یک از آنها خواهد پرداخت.
دولت ایران همواره در گذشته ادعاهای مشابه را تکذیب کرده است. ایران می گوید که به پیکارجویان افغانستان برای براندازی دولت حامد کرزی، که از حمایت کشورهای غربی برخوردار است، هیچگونه کمک مالی یا تسلیحاتی نمی کند.
واکنش های شدید
جیمز جونز، مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه طی بیانیه ای گفت واشنگتن افشای اطلاعات محرمانه ای که می تواند جان آمریکائیان و متحدان آمریکا را در معرض خطر قرار دهد و امنیت ملی این کشور را تهدید کند، قویا محکوم می کند. اما ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، گفته است که بعید می داند که نشر این اسناد محرمانه بر روی تلاش های بین المللی در افغانستان تاثیر منفی بگذارد.
آقای جونز گفت که ویکی لیکس هیچ تلاشی برای تماس با دولت آمریکا برای بحث درباره این اسناد نکرد و دولت تنها از طریق سازمان های خبری از انتشار آن با خبر شد.
او با غیرمسئولانه خواندن درز این اسناد گفت که این کار بر تعهد آمریکا برای تعمیق روابط با افغانستان و پاکستان و شکست دادن دشمن مشترک سه کشور اثری نمی گذارد.
کاخ سفید می گوید این اسناد مربوط به دوران قبل از استراتژی اخیر آمریکا در افغانستان است.
گاردین، یکی از سه رسانه چاپی که این اسناد را امروز منتشر کرده، درز این اسناد را در تاریخ ارتش آمریکا بی سابقه خوانده است.
روزنامه نیویورک تایمز و مجله اشپیگل آلمان هم امروز به انتشار این اسناد و مدارک پرداخته اند.
این اسناد نشان می دهد طالبان دارای موشک های حرارت یاب است که می تواند هواپیماهای ناتو را سرنگون کند.
بریجیت کندال، خبرنگار دیپلماتیک بی بی سی می گوید این مدارک شاید حاوی اطلاعات چندان جدیدی نباشد، اما حاکی از وضع دشوار جنگ در افغانستان و تلفات غیرنظامیان است.
یک مقام دولت آمریکا که نخواست نامش فاش شود به بی بی سی گفت ویکی لیکس رسانه بیطرفی نیست بلکه سازمانی است که مخالف سیاست آمریکا در افغانستان است.
این گزارش ها در حالی منتشر می شود که نیروهای ناتو در حال بررسی مرگ ۴۵ غیرنظامی هستند که روز جمعه در جریان حمله هوایی به ولایت هلمند کشته شده اند.
ویکی لیکس می گوید این اسناد مورد استفاده "افسران دفتری پنتاگون و نیروهای نظامی در میدان جنگ به هنگام طراحی عملیات" بوده است.
حسین حقانی سفیر پاکستان در واشنگتن نیز گفته است این گزارش ها "بیانگر واقعیت های جاری نیست."
به نوشته نیویورک تایمز این اسناد "حکایت از آن دارد که پاکستان به نمایندگان سازمان جاسوسی اش اجازه می دهد که مستقیما با طالبان ملاقات کنند."
این روزنامه می افزاید در این ملاقات ها تحت عنوان "جلسات محرمانه تعیین استراتژی" شبکه هایی از گروه های پیکارجو که علیه سربازان آمریکایی در افغانستان می جنگیدند "سازمان" داده می شد و حتی "برای ترور رهبران افغانستان نقشه کشیده می شد."
نیویورک تایمز می نویسد بسیاری از این گزارش ها عادی و حتی پیش پا افتاده است اما پنجره ای است به سوی جنگی که ۹ سال از شروع آن می گذرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر