ایرانیان در دوره هخامنشیان چک می کشیدند
چك از دستاوردهاي بانكداري است وقديميترين شواهدي كه از چك و بانكداري در دست است، به دوره هخامنشيان ميرسد. به گفته دكتر «شيرين بياني»، تاريخنگار، بانكداري در دوره پيش از اسلام، بهخصوص دوره ساساني اهميت زيادي داشته است. مراكزي همچون بانكهاي امروزي وجودداشتهاند و در آنها كارهاي بانكي از قبيل قرضه، برات، چك و ... صورت ميگرفته است. قديميترين شكل بانكداري را در بينالنهرين در دوره هخامنشيان سراغ داريم كه عمدهترين مركز سكونت يهوديان بود و در آنجا يهوديان عهدهدار امور بانكداري بودند. مداركي هم از اين ناحيه به دست آمده كه كاملا حكم چك دارد. كلمه «بانك» هم در آنزمان مصطلح بود و لغت «چك» نيز از همان زمان متداول شده كه تا امروز باقي ماندهاست. در نوشتههاي دوره ساساني به زبان پهلوي لغت چك را داريم و همين واژه از ايرانبه زبانهاي ديگر جهان راه يافته است. مسلما چك در طول تاريخ روندي داشته است اماسير روند آن را نميدانيم. از ديگر امور مهم بانكي، برات است. برات چيست و از چهزماني در ايران متداول شد؟دكتر شيرين بياني كه تخصص وي بيشتر تاريخ دوره مغولاست، توضيح ميدهد كه برات همان حواله است.
در دوره مغول، از مركز يا از مراكزايالات «برات» مينوشتند و آن را به دست ماموراني ميدادند. اين ماموران با در دستداشتن حواله مورد نظر موظف ميشدند باج يا عوارض يا وجه نقدي يا جنسي از كسي ياسازماني يا جايي بگيرند. به اين حواله برات ميگفتند.
برات همچون موارد ديگر دردوره مغول روند خطرناكي پيدا كرد. هر دولتمدار يا محصل مالياتي ميتوانست براتبنويسد. به اين ترتيب، يك نفر ممكن بود از يك دايره يا شخص به خصوص چندين براتدريافت كند و موظف شود مطالبات مختلف جنسي يا نقدي اين براتها را پاسخگو باشد.
اين مساله مثل موارد ديگر موجب اغتشاش شد تا سرانجام با اصلاحات غازانخان يابه عبارتي اصلاحات خواجه رشيدالدين فضلالله مسائل مربوط به برات را سامان داد.
دكتر بياني معتقد است اين اصلاحات را در واقع بايد اصلاحات خواجه ناميد. خواجهرشيدالدين فضلالله كه از زمان گيخاتو ارج و قربي بلندپايه نزد شاه يافته بود، درزمان سلطنت غازانخان تصدي كارهاي خطير را عهدهدار شد و سرانجام به مقام وزارترسيد. وي كه در علم و ادب و ملكداري سرآمد بود، در زمان صدارت اصلاحاتي را تنظيمكرد كه بسيار مهم بود اما به نام سلطان وقت به اصلاحات غازاني معروف شد.
يكي ازاين اصلاحات كه در امر اجتماع و اقتصاد تاثير فراواني داشت، محدود كردن استفاده ازبرات بود. وي استفاده از برات را قانونمند كرد و مشخص كرد كه كدام سازمانهاي دولتييا مالياتي اجازه صدور آن را دارند. مجازاتهاي خيلي سختي را هم براي تخلف از اينامر در نظر گرفتند. اگر كسي غير از افرادي كه مجوز داشتند ، برات صادر ميكرد، بهمرگ محكوم مي شد. مامور مالياتي ( بيتكچي ) هم كه برات غير مجاز را نوشته بود، بهقطع دست محكوم ميشد. اين مجازاتها واقعا هم اتفاق افتاده است و به گفته دكتربياني، تمام اين موارد در «جامع التواريخ» اثر بسيار مهم خواجه رشيدالدينفضلالله همداني در تاريخ مغول، ضبط است.
پس از اين اصلاحات، برات به معنيواقعي كلمه به كار رفت و محصلان مالياتي يا ديوان استيصاء يا هر جاي ديگر در مواقعجنگ يا صلح برات مينوشتند و ميفرستادند و كسي كه برات را دريافت ميكرد بايدموارد خواسته شده را ميفرستاد.
رواج پول كاغذي و برات و چك و شركتهاي تجاريمشابه با شركت هاي مضاربهاي در دوره مغول نشان ميدهد اين دوره از دورههاي رونقبازرگاني در طول تاريخ بوده است. در اين دوره، جاده مهم ابريشم كه چين را به اروپامتصل ميكرد و بسياري جنگها بر سر اين جاده شد، براي نخستين بار تحت يك حكومت واحددرآمد. به دنبال آن، دادوستدهاي اقتصادي از راه اين جاده صورت گرفت كه بسيار برايمغولان اهميت داشت. همچنين مراودات فرهنگي بسياري از اين مسير انجام شد كه همه اينعوامل در پيشبرد اقتصاد و فرهنگ موثر بود.
Sincerely
Amir Mahmoud Shayan Shakib
mobil: (++)60-(0)16-902-6440
####################################
############
__._,_.___
This is a non-political list.
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch format to Traditional
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe
.
__,_._,___
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر