اسفنديار صفاري
فرمانده سازمان بسيج سازندگي، يکي از شاخه هاي اقتصادي سپاه پاسداران از 3 برابر شدن پروژه هاي عمراني واگذار شده از سوي دولت به اين سازمان طي يک سال خبر داد.
سردار مجيد خراساني با اشاره به اينکه طي سال 86 هزار پروژه عمراني از سوي دولت به سازمان بسيج سازندگي واگذار شد، گفت: "در راستاي كمك به دولت در سال جاري، عمليات اجرايي سه هزار پروژه عمراني زودبازده توسط بسيج سازندگي آغاز شد".
به گفته وي يکي از هزار پروژه دولتي که سال گذشته به اين نيرو سپرده شد بهسازي 10 هزار مدرسه در سراسر کشور با استفاده از بسيجيان 15 تا 30 ساله در قالب اردوهاي هجرت بود.وي همچنين خبر داد که در سال جاري نيز بهسازي 15 هزار مدرسه از سوي آموزش و پرورش به بسيج سازندگي سپرده شده است..
مجيد خراساني همچنين به هفته نامه صبح صادق، ارگان دفترسياسي سپاه گفت: "با نظر مساعد وزير آموزش و پرورش براي افزايش مشاركت بسيج سازندگي، در توافقي دو جانبه ظرف دو سال آينده بهسازي 80 هزار مدرسه كشور به بسيج سازندگي سپرده مي شود.."
فرمانده بسيج سازندگي آماري از بودجه اي که دولت به همين منظور در اختيار بسيج قرار داده، ارائه نکرد اما گفت: "بسيج سازندگي طرحها و پروژه هايي رابراي اجرا قبول مي كند كه شاخصه هاي زودبازده بودن، عام المنفعه، كم هزينه بودن و محروميت زدا بودن را در خود داشته باشد."
غير از هزينه سه هزار پروژه عمراني که از سوي بخش هاي مختلف دولت به بسيج سازنگي پرداخت مي شود، 75 درصد بودجه نقل و انتقال، سکونت و دستمزد نيروهاي بسيجي هم از طريق اعتبارات اوقات فراغت و تملک دارايي طرح هاي زود بازده استان ها پرداخت مي شود. به گفته جمال آل طه رئيس سازمان بسيج سازندگي استان خراسان شمالي، بسيج تنها 25 درصد هزينه نيروهاي بسيجي شرکت کننده در طرح هاي هجرت را پرداخت مي کند.
فرمانده بسيج سازندگي نيز هفته گذشته به روزنامه کيهان گفت که تشکيل بسيج سازندگي جايگزيني براي جهاد سازندگي است، که به دستور مستقيم رهبر جمهوري اسلامي از سال 79 آغاز شده است.
وي همچنين گفت: "در چند سال ابتداي تشكيل سازمان بسيج سازندگي به دليل ضعف پشتيباني دولت وقت در حمايت از اين طرح، متأسفانه فعاليت ها با يك ميزان يك نواختي انجام مي شد؛ يعني عملكرد، عملكرد خطي بود بدون افزايش سقف آن و حداكثر فعاليت ها در 2 عرصه يكي منابع طبيعي و يكي هم بحث هاي محدود عمراني انجام شد و انتظار رهبري خيلي بيش از اين اقدامات بود."
اما به گفته مجيد خراساني دولت محمود احمدي نژادي که خود بر آمده از سپاه پاسداران است طي سه سال اخير پروژه هاي دريافتي بسيج سازندگي به دريافت بيش از 200 نوع پروژه گسترش يافته است.
وي در همين راستا از "توسعه كمي طرح هجرت" خبر داده و گفته: "در دو سه سال اخير از نزديك به 3 ميليون نفر روز به حدود 71ميليون نفر روز در سال جاري رسيديم."
به گفته خراساني هدف بسيج سازندگي در کنار فعاليت هاي اقتصادي و دريافت 3 هزار پروژه از دولت، برگزاري دوره هايي براي بسيجيان 15 تا 30 ساله است.
همه امکانات براي سپاه
فعاليت هاي اقتصادي سپاه پاسداران درکناردريافت هزاران پروژه تحت عنوان بسيج سازندگي، در دو بخش ديگر نيز طي ماه هاي اخير گسترش يافته است.
اول تيرماه امسال خبرگزاري ها گزارش دادند: "به دستور رئيسجمهور و با رفع مشكلات موجود، اختصاص وام يكميليارد دلاري به طرح توسعه فازهاي 15و16 پارس جنوبي قطعي شد.." اين وام يک ميليارد دلاري به قرار گاه خاتم انبيا سپاه پاسداران تعلق گرفت.
رستم قاسمي، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتمالانبيا در خصوص دريافت اين وام از محل ذخيره ارزي به دستور احمدي نژاد، گفت: "با تاكيد رئيس جمهور و با هدف تسريع در مرحله اجرايي اين دو فاز، مجوز لازم از شوراي اقتصاد و هيات امناي حساب ذخيره ارزي توسط بانك صنعت و معدن گرفته شد."
قرارگاه خاتم الانبيا يکي ديگر از شاخه هاي اقتصادي سپاه پاسداران است.اين قرارگاه تاکنون دستکم 1500 پروژه دولتي در بخش هاي مختلف اقتصادي کشور را در اختيار گرفته اما از سال 84 به عنوان يکي از پيمانکاران اصلي و مورد حمايت دولت وارد صنعت نفت و گاز کشور نيز شد و بنابر اخبار رسمي پروژه هايي به ارزش 4 ميليارد دلار در بخش نفت و گاز را از دولت دريافت کرده است.
موسسات مالي و اعتباري سپاه پاسداران نيز که از چند سال قبل فعاليت خود را آغاز کرده اند، طي ماه هاي اخير با تشکيل چندين شرکت سرمايه گذاري به خريد شرکت ها و کارخانه هاي دولتي در جريان واگذاري ها مشغول شده اند.
مشهورترين موسسه وابسته به سپاه در اين بخش موسسه مهر ايرانيان يا همان صندوق سابق قرض الحسنه بسيجيان است که دو ماه پيش بلوک 42.5 درصدي کارخانه تراکتور سازي تبريز را به مبلغ 177 ميليارد تومان به صورت نقد و اقساط خريداري کرد تا با پرداخت 45 ميليارد تومان نقد و 132 ميلياردتومان در اقساط 5 ساله صاحب بزرگترين کارخانه تراکتور سازي ايران شود.
اين اقدام سپاه پاسداران استعفاي محسن خادم عرب باغي، مديرعامل تراکتور سازي تبريز را به دنبال داشت.وي در روز استعفا گفت: "در زمان مديريتم در اين مجموعه، تراکتور سازي به جايگاه شايسته خود دست يافت و ترنور آن از ٣٠ ميليارد تومان در سال ٧٩ به ٦٥٠ ميليارد تومان در سال ٨٦ رسيد."
مدير مستعفي تراکتورسازي تبريز در روز استعفاي خود همچنين گفت: "متاسفم که صنعت کشور به دست افرادي افتاده است که شايستگي نشستن در آن مسند را ندارند."